...

Ontmoet vandaag uw nieuwe cavia

Gezonde, lieve en handtamme cavias vindt u bij 't Knaagplein. Maak vandaag nog een afspraak om langs te komen.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Jonge dieren

De cavias zijn tussen de 6 en 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.

Handtam

Handtam, omdat de cavias na de geboorte mensenhanden leren kennen.

Goed karakter

Onze cavias zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.

Gezonde dieren

Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.

Ons aanbod

Klik op de foto voor meer informatie.

Onze rassen & kleuren

Wanneer komt u langs?

Wij ontvangen u graag om u te adviseren over uw nieuwe cavia. U maakt hiervoor makkelijk een afspraak door op onderstaande knop te klikken!

Informatie over het houden van cavia's

Het is belangrijk om u goed in te lezen over het houden van dieren. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u verzameld, zodat u direct goed kunt beginnen!

De verschillende soorten cavia’s die er zijn verschillen vooral in vachttype. Zo zijn er gladhaar cavia’s, borstelcavia’s, sheltie cavia’s, coronet cavia’s, rex cavia’s en Peruvian cavia’s. Hierboven ziet u foto’s van de verschillende soorten. Wij hebben al deze soorten regelmatig zitten.

Het grootste verschil tussen de caviasoorten die er zijn, is het type vacht van de cavia’s. Zo heb je gladharige cavia’s - met een gladde vacht - en bijvoorbeeld borstelcavia’s - met een heel borstelige vacht. De soorten die wij geregeld hebben zitten zijn:

  • gladharige cavia’s
  • borstelcavia’s
  • sheltie cavia’s
  • coronet cavia’s
  • rex cavia’s
  • Peruvian cavia’s
  • CH (Zwitserse) teddy cavia's.

Hierboven zie je foto’s van de caviasoorten.

Cavia’s zijn groepsdieren, dus houd een cavia altijd met soortgenoten. Mogelijk combinaties hierin zijn:

  • 2 of meer vrouwtjes;
  • 1 mannetje met 1 of meer vrouwtjes - de man moet tenminste 6 weken geleden gecastreerd zijn voor de dieren samen gezet worden om ongeplande nestjes te voorkomen;
  • 2 mannetjes zonder vrouwtjes in de buurt.

Niet elke combinatie gaat zomaar goed. Koppeling van twee cavia’s moet voorzichtig en stap voor stap worden aangepakt. Een cavia samen met een konijn wordt niet aangeraden. Deze dieren begrijpen elkaar niet goed, hebben verschillende eisen qua voeding en kunnen ziektes op elkaar overdragen.

 

Binnenverblijf

Kies een hok van minstens 120 x 50 centimeter voor twee cavia’s. Reken voor elke extra cavia daarna 60 centimeter extra hok. Kiest u voor vier cavia’s, zorg dan dus voor een hok van minimaal 240 x 50 centimeter. Koppel een vaste ren aan het hok of laat de cavia’s meerdere keren per week in een ren lopen. 

Bekijk hier onze hokken en rennen.

 

Zet het hok niet in de volle zon of op de tocht. Haarloze cavia’s hebben een omgevingstemperatuur van 22-24 graden Celsius nodig, voor behaarde cavia’s is de optimale omgevingstemperatuur 18-21 graden Celsius.

 

Buitenverblijf

Een buitenverblijf is onder specifieke voorwaarden mogelijk. Zo moeten er meerdere dieren samenleven en moet er een goed wind- en waterdicht nachthok aanwezig zijn. Verder moet er een ren aan vast zitten. Zorg er ook voor dat de cavia’s vanaf de zomer buiten hebben gezeten - zo bouwen ze een wintervacht op. Zorg in de zomer ervoor dat er schaduw aanwezig is.

 

Bodembedekking

Kies voor een strooisel zoals hennepvezel. Dit type bodembedekking is stofvrij en neemt goed vocht op. Het is ook lekker zacht voor de pootjes. Vermijd in ieder geval stoffig materiaal of hard materiaal dat de kale voetzolen beschadigt.

 

Inrichting

Zorg voor meerdere schuilplaatsen in het hok. Het liefst voor iedere cavia een eigen huisje. Zorg ook voor een waterfles die minimaal 1 dag aan watervoorraad kan vasthouden en zet een voerbak in het hok. Geef haarloze cavia’s een slaapzakje.

Geef dagelijks schoon water en voer en haal voedselrestjes weg. Maak wekelijks het gehele hok schoon. 

Pak de cavia’s niet te vaak op, dat vinden ze niet prettig. Gebruik bij het oppakken altijd twee handen en ondersteun het achterlijf.

Hou regelmatig de nagels bij en controleer de voortanden. Langharige cavia’s moeten af en toe gekamd worden.

Zorg dat de cavia’s iets te doen hebben, bijvoorbeeld door het voer te verrijken. 

Laat kinderen nooit alleen met de cavia’s!

Cavia’s hebben vezelrijk, plantaardige voeding nodig. Vers hooi is de basisvoeding en moet altijd ruimschoots aanwezig zijn in het hok. Het onderhoudt het gebit en de darmen. Geef daarnaast wat droogvoerkorrels (geen gemengd voer), groenten en eventueel een klein beetje fruit. Cavia’s hebben speciaal caviavoer met vitamine C nodig. Vitamine C kan eventueel ook in tabletvorm gegeven worden. Laat de cavia’s heel langzaam wennen aan nieuwe groenten zodat ze geen darmproblemen krijgen. Niet elke groente is geschikt voor cavia’s.

 

Zorg voor takken van wilg, hazelaar of fruitbomen om aan te knagen. Geef geen knaagsteen, daarmee krijgen ze al snel te veel mineralen binnen.

   
In onze webshop hebben wij kwalitatieve voeding die hieraan voldoet en waar de cavia’s al aan gewend zijn omdat ze dit bij ons ook krijgen. Je bestelt het voer makkelijk hier.

Cavia’s leven in groepen waarin een rangorde bestaat. Cavia’s zijn vooral overdag en in de schemering actief. Ze leven in het wild in grote weilanden, met af en toe een schuilplek. Dit is ook de reden dat ze altijd een vluchtinstinct zullen hebben.

Goede voeding, genoeg beweging en zo min mogelijk stress zijn belangrijk voor de gezondheid van de cavia. Veelvoorkomende aandoeningen zijn gebitsproblemen, darmproblemen, voetproblemen, luchtwegaandoeningen en vachtproblemen door onder andere parasieten. Sloomheid, slechte eetlust, afwijkende ontlasting en een slechte vacht zijn tekenen van ziekte. Raadpleeg dan een dierenarts en wacht vooral niet te lang. Zeker als de cavia niet wilt eten moet direct actie ondernomen worden.

Voor wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is. Mocht uw dier toch onverhoopt snel na aankoop ziek worden, neem dan altijd eerst contact met ons op! Dit kan telefonisch, via WhatsApp of per mail

Let bij aanschaf altijd goed op de gezondheid en het geslacht van de dieren.

Eenmalige kosten:

  • Cavia’s (onze prijzen)
  • Hok met inrichting
  • Ren
  • (Castratiekosten) 

Terugkerende kosten:    

  • Voer (hooi, droogvoer, groente)
  • Bodembedekking
  • Dierenartskosten
2012 - 2024 Kleinvee Fokkerij - Deze website is groen gehost 🌎