Mail: info@kleinveefokkerij.nl

Vind uw nieuwe cavia bij Kleinvee Fokkerij

Jonge dieren

De cavia's zijn tussen de 6 en 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.

Beide geslachten

Wij bieden zowel mannetjes als vrouwtjes aan.

Handtam

Handtam, omdat de cavia's na het openen van hun ogen mensenhanden leren kennen.

Goed karakter

Onze cavia's zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.

Veel soorten

Alle onderstaande soorten zijn vrijwel altijd aanwezig in onze fokkerij.nl

Gezonde dieren

Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.

Wanneer komt u langs?

Onze soorten

Gladhaar cavia
Engels gekruinde cavia
Borstelcavia
Sheltie cavia
Coronet cavia
Rex cavia
Peruvian cavia

Meer informatie over het houden van cavia's

Er zijn caviarassen met verschillende vachttypen, zoals gladhaar, borstel, sheltie, coronet, rex en Peruvian. Wij hebben alle soorten cavia’s regelmatig in de verkoop

De cavia leeft in groepen waarin een rangorde bestaat. Hij is vooral actief in de schemering en overdag. Ze leven in grote weilanden, met af en toe een schuilplek. Vandaar dat de cavia altijd een vluchtdierinstinct zal hebben.

De cavia is een groepsdier, dus houd hem met soortgenoten.

Mogelijke combinaties:
• 2 of meer vrouwtjes
• 1 man met 1 of meer vrouwtjes: de man moet tenminste 6 weken geleden gecastreerd zijn voor u de dieren samen zet om ongeplande nestjes te voorkomen.
• 2 mannetjes maar zonder vrouwtjes in de buurt zijn

Niet elke combinatie van dieren gaat zomaar goed, de koppeling van twee cavia’s moet voorzichtig en stap voor stap worden aangepakt.
Het is niet aan te raden een cavia met een konijn te combineren. De dieren begrijpen elkaar niet goed, hebben ander voer nodig en kunnen ziektes op elkaar overdragen.

Binnenverblijf: Kies een basishok van tenminste 100 x 60 cm voor 2 cavia’s. Koppel een vaste ren aan het hok of laat de cavia’s meerdere keren per week in een ren lopen. Zet het hok niet in de volle zon en niet op de tocht. Haarloze cavia’s hebben een temperatuur van 22- 24 graden nodig, voor andere cavia’s is 18 tot 21 graden optimaal.

Bodembedekking: liefst strooisel van hennepvezel, dit is stofvrij en goed vocht opnemend. En tenslotte zacht voor de pootjes. Vermijd stoffig materiaal of hard materiaal dat de kale voetzolen beschadigt.

Inrichting: zorg voor meerdere schuilplaatsen, drinkfles die voldoende is voor 1 dag zonder leeg te raken en een voerbak. Geef haarloze cavia’s een slaapzakje.

Buitenverblijf: Dit is eventueel mogelijk, onder voorwaarde dat er meerdere dieren samenleven en er een goed wind- en waterdicht nachthok is met een ren. De dieren moeten vanaf de zomer buiten hebben geleefd zodat ze een wintervacht opbouwen. Zorg in de zomer voor schaduw. Haarloze cavia’s kunnen niet buiten wonen. Verder de zelfde verzorging als binnen cavia’s.

Geef dagelijks schoon water en voer en haal voedselrestjes weg. Maak wekelijks het hele hok schoon. Pak de cavia’s niet te veel op, dat vinden ze niet prettig. Gebruik altijd twee handen en ondersteun het achterlijf. Houd regelmatig de nagels bij en controleer de voortanden. Langharige cavia’s moeten af en toe gekamd worden.
Geef de cavia’s iets te doen, bijvoorbeeld door voerverrijking.

Laat kinderen nooit alleen met de cavia’s!

De cavia heeft vezelrijk, plantaardig voer nodig. Vers hooi is de basisvoeding en moet altijd aanwezig zijn. Het zorgt voor het onderhoud van gebit en darmen. Geef daarnaast wat droogvoerkorrels (geen gemengd voer), groenten en eventueel een klein beetje fruit. Cavia’s hebben speciaal caviavoer met vitamine C nodig. U kunt ook vitamine C in tabletvorm geven. Wen de cavia heel langzaam aan nieuwe groenten zodat hij geen darmproblemen krijgt. Niet elke groente is geschikt.

Zorg voor takken van wilg, hazelaar of fruitbomen om te knagen. Geef geen knaagsteen, daarmee kunnen de dieren teveel mineralen binnenkrijgen. Wij hebben een kwalitatief goede voeding voor de cavia’s die ze al gewend zijn, verstandig is om daarmee door te gaan met voeren.

Goede voeding, genoeg beweging en weinig stress zijn belangrijk voor de gezondheid van de cavia. Veelvoorkomende aandoeningen zijn gebitsproblemen, darmproblemen, voetproblemen, luchtwegaandoeningen en vachtproblemen door o.a. parasieten.

Sloomheid, slechte eetlust, afwijkende ontlasting en een slechte vacht zijn tekenen van ziekte. Raadpleeg dan een dierenarts en wacht vooral niet te lang. Zeker als de cavia niet wil eten moet u direct actie ondernemen.

Voordat wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is!

Let bij aanschaf goed op gezondheid en op het geslacht van de dieren. Eenmalige kosten: cavia’s, hok met inrichting, ren, eventuele castratiekosten.

Terugkerende kosten: voer (hooi, droogvoer, groente), bodembedekking, dierenartskosten.