Mail: info@kleinveefokkerij.nl

Vind uw nieuwe konijn bij Kleinvee Fokkerij

Jonge dieren

De konijnen zijn 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.

Beide geslachten

Wij bieden zowel mannetjes als vrouwtjes aan.

Handtam

Handtam, omdat de konijnen na het openen van hun ogen mensenhanden leren kennen.

Goed karakter

Onze konijnen zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.

Veel soorten

Alle onderstaande soorten zijn vrijwel altijd aanwezig in onze fokkerij.

Gezonde dieren

Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.

“Ah, wat zijn ze lief! Ze blijven lekker zitten terwijl we ze aaien”
Klant Kleinvee Fokkerij
over de konijnen.

Wanneer komt u langs?

Onze soorten

Nederlandse Hangoordwerg
Nederlandse hangoordwerg leeuwenkop
Nederlandse Hangoordwerg witoor
Franse Hangoor
Vlaamse Reus

Meer informatie over het houden van konijnen

De vele konijnenrassen variëren in formaat van dwergkonijn tot Vlaamse reus. Ook verschillen de rassen in kleuren, bouw en gedrag. Naast de gewone vacht zijn er speciale vachttypen als rex, angora of leeuwkonijnen. Er zijn konijnen met staande oren maar ook met hangende oren. Veel konijnen zijn kruisingen van diverse rassen. Wij hebben voornamelijk het dwergkonijn, nederlandse hangoordwerg, vlaamse reus en franse hangoor in de verkoop.

Konijnen leven in groepen waarin een rangorde bestaat. Ze zijn vooral actief in de schemering. Konijnen graven holen om te schuilen en jongen te krijgen. Bovengronds zoeken ze voedsel, rennen en spelen ze. Ze rusten samen en verzorgen elkaars vacht.

Het konijn is een groepsdier, houd hem met tenminste één ander konijn.

  • De beste combinatie is een vrouwtje met een gecastreerd mannetje. (wordt ook het meeste gehouden!)
  • Twee vrouwtjes kunnen gaan vechten als hun hormonen gaan werken. Twee gecastreerde vrouwtjes die vanaf jonge leeftijd samen zijn, gaat vaak wel goed.
  • Twee mannetjes gaat zelden goed. Bij uitzondering kunnen twee gecastreerde mannetjes die elkaar van jongs af aan kennen wel samenleven.

Niet elke combinatie van dieren gaat zomaar goed, de koppeling van twee konijnen moet voorzichtig en stap voor stap worden aangepakt. Het is niet aan te raden een konijn met een cavia te combineren. De dieren begrijpen elkaar niet goed, hebben ander voer nodig en kunnen ziektes op elkaar overdragen.

 

Binnenverblijf: Een kooi van tenminste 160 x 60 cm voor 2 konijnen.

 

Koppel een altijd toegankelijke ren aan de kooi of laat de konijnen dagelijks enkele uren los lopen in een veilige kamer zonder snoeren of giftige planten. Zorg dat ze elkaar ook kunnen ontlopen.

Bodembedekking: strooisel: houtvezel of (bij voorkeur) hennepvezel met daarop stro. Konijnen kunnen zindelijk gemaakt worden, het is aan te raden om toiletbakjes te gebruiken met daarin een andere bodembedekking. Advies is back to nature korrels daarin te doen. Wanneer de konijnen zinnelijk zijn hoeft u geen strooisel meer te gebruiken. Wel stro. Gebruik daarin nooit klompvormende kattenbakkorrels, die geven verstopping.

Inrichting: Zorg voor minimaal een drinkfles waarin voldoende water kan voor 1 dag zonder leeg te raken, voerbak en een hooiruif.

Buitenverblijf: Een hok met een tochtvrij, waterdicht nachthok en een vaste, steeds toegankelijke ren. Voor twee dwergkonijnen een hok van 160 x 60 cm en een ren van 2 m2. Zet een konijn niet in zijn eentje buiten, hij zal vereenzamen en meer moeite hebben zichzelf warm te houden. De dieren moeten vanaf de zomer buiten hebben geleefd zodat ze een wintervacht opbouwen. Zorg in de zomer voor schaduw.

Geef dagelijks schoon water en voer, haal voedselrestjes weg en verschoon de toiletbak zo nodig. Maak wekelijks het hok schoon. Konijnen houden niet van optillen. Pak een konijn niet in zijn nekvel en ondersteun hem goed, want als hij spartelt kan hij zijn rug breken. Houd de nagels bij en controleer de voortanden. Langharige konijnen moeten wel eens gekamd worden en soms geknipt worden.

Konijnen houden niet van optillen. Pak een konijn niet in zijn nekvel en ondersteun hem goed, want als hij spartelt kan hij zijn rug breken. Houd de nagels bij en controleer de voortanden. Langharige konijnen moeten wel eens gekamd worden en soms geknipt worden.

Laat kinderen nooit alleen met de konijnen!

Het konijn heeft vezelrijk, plantaardig voer nodig. Vers hooi is de basisvoeding en moet altijd aanwezig zijn. Het zorgt voor het onderhoud van gebit en darmen. Geef dagelijks nieuw hooi en daarnaast een klein beetje droogvoerkorrels (geen gemengd voer) en groenten. Wen het konijn heel langzaam aan nieuwe groenten zodat hij geen darmproblemen krijgt. Niet elke groente is geschikt.

Voer naar de hand van de conditie van het konijn.

Zorg voor takken van wilg, hazelaar of fruitbomen om te knagen. Geef geen knaagsteen, daarmee krijgen de dieren teveel mineralen binnen.

Goede voeding, genoeg beweging en weinig stress zijn belangrijk voor de gezondheid van het konijn. Veelvoorkomende aandoeningen zijn gebitsproblemen, luchtwegproblemen en darmproblemen. Slechte eetlust, afwijkende ontlasting, sloomheid of een slechte vacht zijn tekenen van ziekte. Raadpleeg een dierenarts en wacht niet te lang. Zeker als het konijn niet wil eten kan snel behandelen van levensbelang zijn!

Voordat wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is!

Let bij aanschaf goed op gezondheid, volwassen formaat en geslacht van de dieren. Konijnen mogen vanaf een leeftijd van 8 weken naar een nieuwe eigenaar.

Eenmalige kosten: konijnen, hok met inrichting, ren, eventuele castratiekosten.Terugkerende kosten: voer (hooi, droogvoer, groente), bodembedekking, vaccinaties en onverwachte dierenartskosten