Mail: info@kleinveefokkerij.nl

Vind uw nieuwe rat bij Kleinvee Fokkerij

Jonge dieren

De ratjes zijn tussen de 6 en 8 weken oud - de beste leeftijd om te verhuizen.

Beide geslachten

Wij bieden zowel mannetjes als vrouwtjes aan.

Handtam

Handtam, omdat de ratjes na het openen van hun ogen mensenhanden leren kennen.

Goed karakter

Onze ratten zijn veelal nieuwsgierig, rustig en ondernemend.

Veel soorten

Japanners, husky's en dumbo ratten vrijwel altijd aanwezig, andere soorten wisselend.

Gezonde dieren

Voor de dieren meegaan, doen wij een laatste gezondheidscheck.

Wanneer komt u langs?

Onze soorten

Japanner rat
Husky rat
Dumbo rat
Blauw rat
Naakt rat

Meer informatie over het houden van ratten

Wij vinden het belangrijk dat u goed advies krijgt over het aanschaffen, en het houden van uw nieuwe ratten! Overal wordt wat anders verteld, maar wat klopt nu?


Het advies is om één betrouwbare bron aan te houden waar u uw advies vandaan haalt hoe u uw dieren moet verzorgen. Bij voorkeur degene waar u de dieren vandaan heeft.

Alles wat wij vertellen is uit jarenlange eigen ervaring! 

Hieronder vertellen wij hoe u het beste uw ratten kunt verzorgen. Heeft u vragen, of liever samen uw situatie bespreken?


Neem gerust contact met ons op! Dan helpen wij u graag aan het juiste advies, de benodigdheden en natuurlijk de ratten!

“Zo, bang zijn ze zeker niet! Ze vinden oppakken helemaal niet erg”

Reactie van klanten die onze ratjes in handen hebben.

Er zijn verschillende kleurenvarianten en tekeningen. Waaronder japanners, husky’s, dumbo’s, naakt, en rex ratten. Al deze soorten hebben wij zitten en japanners, husky’s en dumbo’s met regelmaat in de verkoop.

De tamme rat is overdag en bij schemering actief. Het zijn zeer slimme en vriendelijke dieren die veel kunnen leren.

De rat is een sociaal dier, dus houd hem met soortgenoten, liefst van jongs af aan. Maar later nieuwe ratjes erbij zetten is in de meeste gevallen geen probleem. Groepen van alleen mannetjes of alleen vrouwtjes gaan in het algemeen prima. Soms kan een mannetje erg dominant zijn, dan kan castratie helpen. Zet geen ongecastreerde mannetjes en vrouwtjes bij elkaar om voortplanting te voorkomen.

 

Kies een kooi met een lage plastic onderbak met een bovenkant van knaagbestendige horizontale tralies. De maat van de kooi moet tenminste 80x40x70 centimeter(bxdxh) zijn voor twee ratten of drie ratten. Zorg voor meerdere slaaphuisjes. Er moet ook nestmateriaal aanwezig zijn zoals tissues en papier. Gebruik geen synthetische of katoenen hamsterwatten.

 

Ratten hebben gevoelige luchtwegen, dus de bodembedekking moet stofvrij zijn. Zaagsel en materiaal van naaldhout is hiervoor niet geschikt. De beste bodembedekking zijn back to nature korrels, deze zijn stofvrij en goed vocht opnemend. Dit zorgt dat je de ratten ook niet snel zult ruiken. Een andere mogelijkheid is hennepvezel. U kunt een wc-bakje neerzetten; door hier steeds keutels in te doen kan de rat zindelijk worden. Ratten hebben een afwisselend verblijf nodig met bijvoorbeeld zitplankjes, takken, karton, klimtouwen, trapjes, glazen potten etc. Zorg dat zware voorwerpen niet kunnen omvallen. Wilt u een looprad geven, kies dan een rad van 30 cm zodat de rat zijn rug recht kan houden. Het loopvlak moet dicht zijn en er mogen geen spijlen zijn. Al de net genoemde benodigdheden is bij ons aan te schaffen.

 

Houd de kooi op kamertemperatuur, zet hem niet op de tocht en niet dichtbij de verwarming, in de volle zon of bij geluidsapparatuur.

 

Geef dagelijks schoon water en voer en haal voedselrestjes weg. Maak regelmatig de kooi schoon. Ontsmet de kooi eens per maand. Maak ook de tuit van de waterfles schoon. Ratten vinden het leuk om opgepakt te worden als ze hieraan gewend zijn. Doe dit door uw hand onder hun buik te schuiven. Pak hen niet bij de einde van de staart. Het staartbeginsel is mogelijk om ze aan vast de houden.

 

Ratten zijn nieuwsgierige dieren. Als u ze buiten de kooi laat, denk er dan om dat het knaagdieren zijn, in kleine hoekjes passen en goed klimmen! Werk kabels goed weg, zorg dat er geen giftige planten of andere
gevaarlijke voorwerpen in de ruimte zijn. Biedt de ratten speelgoed aan zodat ze zich niet gaan vervelen.

Geef speciaal voer voor ratten. Daarnaast kunt u wat groente en fruit geven. Geef geen sla of dichte koolsoorten, boerenkool of bloemkool mag wel. Groeiende ratten hebben meer eiwit nodig dan volwassen dieren. U kunt hen af en toe een stukje hardgekookt ei geven. Ratten lusten veel maar worden snel dik, geef niet teveel extra’s. Zorg ervoor dat er altijd voldoende water is. Geef ratten iets te knagen zoals takken van wilg, hazelaar, berk of fruitbomen. Geef geen knaagsteen, want dan kunnen ze een teveel aan mineralen binnenkrijgen.

Wij hebben een zelf samengestelde knaagdiervoeding, van hoge kwaliteit dat de ratten gewend zijn. Verstandig is om dit aan te houden en het te blijven voeren.

Gedragsverandering, verlies van gewicht, een opgezette vacht, niezen, snotteren en minder activiteit kunnen duiden op ziekte. De meest voorkomende aandoeningen bij ratten zijn ademhalingsziekten, gezwellen van de melkklieren en huidproblemen als gevolg van parasieten zoals mijten, teken, luizen en vlooien. Knobbeltjes op de staart en oren van de rat kunnen wijzen op schurftmijt. Raadpleeg altijd de dierenarts als u vermoedt dat uw rat ziek is.

Voordat wij uw dier meegeven, controleren wij altijd of het dier helemaal gezond is!

Let bij aanschaf goed op dat de oogjes schoon en droog zijn, de vacht glanzend. Koop geen dier dat reutelend ademhaalt. Een gezonde rat is schoon, actief en onderzoekend. Af en toe niezen is niet ernstig. Een goed gesocialiseerde rat is niet bang voor mensen. Eenmalige kosten: de ratten, een kooi met inrichting. Terugkerende kosten: voer, bodembedekking, speelgoed, dierenartskosten.

 

Heeft u vragen over het houden van ratten? Of interesse in ratten? Mail ons of bel ons (0620961288) om een reservering te maken. Ook alle basis benodigdheden hebben wij voor uw ratten!